מה קורה בעולם בנושא רישיון תיווך ורגולציה.

בעקבות הכוונה לביטול רישיון התיווך בישראל, כדאי להסתכל החוצה מה קורה בעולם בנושא הרגולציה ורישוי מקצועות הנדל"ן.

כותב המאמר: אסף אפשטיין סגן יו״ר לשכת מתווכי הנדל״ן הארצית ויו״ר מחוז ירושלים

כראש מחלקת המחקר של לשכת מתווכי ישראל וכסגן יו"ר הלשכה הארצית, עבדתי עם מספר גורמים בעולם כדי להבין איך התמודדו עם סוגיית הרגולציה ומהן המסקנות וההמלצות שלהם בנושא ומתברר שהמגמה באירופה ובעולם היא בדיוק הפוכה, ולחלוטין בעד הסדרה ופיקוח בתחום תיווך הנדל"ן.
1. ארה"ב NAR – ג'ו שניידר – דירקטור בהנהלת איגוד המתווכים האמריקאי, אחראי על כל התחום הבינלאומי ושיתופי הפעולה עם עשרות מדינות בעולם, קובע במסמך שהועבר אלינו ולמשרד המשפטים שישראל לא מוכנה לואקום שייווצר, זה יפגע בצרכנים.
2. CEPI הארגון האירופאי למקצועות הנדל"ן – פנייה לראש הממשלה ושר האוצר בנושא ביטול הרגולציה בפולין. התריעו כבר ב- 2010. מתנגדים לואקום שייוצר. מדינות אירופה יצרו תמיד גוף או תקנות לשליטה על התחום.
3. פולין PFRN – יאנוש גוטובסקי – סגן נשיא איגוד המתווכים ואיגוד מנהלי נכסים בפולין האיגוד שלח מסמך התוקף את ביטול הרגולציה בפולין בשנת 2014, חמש שנים אחרי. הם רואים: ירידה במקצועיות, בשרות, הגדלת סיכונים לצרכנים, תקלות, בעיות אתיות ועוד.
4. אנגליה – RICS התאגדות מאז 1868 עם עשרות אלפי חברים, המקדמת ואוכפת את הכישורים והתקנים המקצועיים הגבוהים ביותר בפיתוח וניהול קרקעות, נדל"ן, בניה ותשתיות – אימצו את ההחלטות של ועדת מומחים שמונתה ע"י המדינה, אשר המליצה להכניס תחת רגולציה את מתווכי נדל"ן המגורים באנגליה.
5. הולנד NVM– מסתבר שהאיגוד הגדול ביותר של מתווכי הנדל"ן בהולנד, התנגד להסרת הרגולציה עוד בשנת 2001.
6. CEPI הארגון האירופאי למקצועות הנדל"ן – בפנייה לאיחוד האירופי לקראת הבחירות לאיחוד בשנת 2019 ואחת הדרישות היא לחזק את הבקרה על שוק הנדל"ן והעוסקים בו.

– בדיקת שוק – לא נעשה מחקר אקדמי וחקר מקצועי בארץ ובעולם והסקת המסקנות של משרד המשפטים בכל הנוגע לעולם היא חלקית ומוטה. הספר המקיף ביותר שנכתב בארץ ובו פרסומים מאירופה ומארה"ב, של עו"ד ד"ר אריק אריאל, לא נכללו בהמלצות בצורה רצינית.
– החלטה שרירותית – הרושם המתקבל מדרך קידום הנושא, שכל משרד ממשלתי היה צריך לתרום את חלקו להחלטת ממשלה כללית ומשרד המשפטים בחר "קורבן" ללא שום בדיקה בנוגע להשלכות הרוחב על הציבור ושוק הנדל"ן, רק בגלל שזה לכאורה הכי קל.
– מגמה עולמית – למרות המגמה בעולם של פיקוח ורגולציה על מקצועות הנדל"ן, במשרד המשפטים חושבים שדווקא בישראל המצב צריך להיות אחרת ועל זה נתווכח, אבל המסקנות של כל הגופים הבינלאומיים הן הפוכות למה שהציג משרד המשפטים וראוי היה לציין זאת כי הם כן עשו מחקרים בנושא. זה נקרא לאנוס את העובדות כדי לבסס את האג'נדה שלכם וזה מדאיג מאוד.
– מחקר של האיחוד האירופי – קבע שמדינות בהן יש ארגוני נדל"ן מקצועיים חזקים [ובישראל זה יכול להיות רק תחת פיקוח ורגולציה ממשלתית], שוק הנדל"ן ואפילו כלכלת המדינה מתנהלת היא טובה וחזקה יותר. עד כדי כך ההשפעה של כלכלת המדינה היא משמעותית.